Downloaden:: Albert Zuidhof Vrijwilliger bij de Voedselbank
In gesprek met Albert Zuidhof
Vrijwilliger bij de Voedselbank Westerkwartier
We hebben een afspraak met Albert Zuidhof, hij is vrijwilliger bij de Voedselbank
Westerkwartier. De voedselbank is gevestigd in een voormalige champignonkwekerij aan de
Bovenweg in Grootegast. We treffen Albert Zuidhof aan op het kantoor van de voedselbank.
Albert woont in Zuidhorn en heeft na zijn pensionering een nuttige invulling van zijn tijd
gezocht en gevonden. Hij is inmiddels 6 jaar vrijwilliger. Albert vertelt enthousiast over de
Voedselbank. Hij doet dit met veel plezier en is daar gemiddeld anderhalve dag per week mee
bezig. De Voedselbank wordt geleid door een bestuur van 6 personen, waarvan Albert de rol
van secretaris heeft.
De voedselbank regio Westerkwartier
De voedselbank bestaat ongeveer 10 jaar. Binnenkort is er een groot feest voor alle vrijwilligers. De voedselbank is een vrijwilligersorganisatie en er zijn ongeveer 100 vrijwilligers. Zij opereren als een professionele organisatie. Ze hebben ook te maken met allerlei regels en instanties zeker als het gaat om de voedselveiligheid.Vrijwilligers ontvangen geen vergoeding, niet voor reiskosten, niet voor kleding. Dus helemaal niks er blijft daarom ook niks aan de strijkstok hangen. Al het gedoneerde geld wordt gebruikt voor de voedselbank en hun gebruikers.
Waar komen de spullen vandaan
De inkomsten van de voedselbank bestaan uit donaties en giften.
De voornaamste leveranciers zijn winkels, waar dagelijks voedsel wordt opgehaald. Kerken en scholen leveren een bijdrage en periodiek wordt er een actie gevoerd, bijvoorbeeld bij Albert Heijn of de Poiesz of de Jumbo. In overleg met de winkeliers worden er dan extra
producten aangeschaft en het winkelend publiek wordt gevraagd die te doneren aan de voedselbank. Er wordt geen voedsel ingekocht. Leuk om te weten dat met de ingeleverde zegels van de Poeisz en van DE voedsel en koffie wordt ‘gekocht’.
De gebruikers van de voedselbank
De voedselbank heeft tot voor kort 100 huishoudens en is inmiddels gegroeid tot 160 gebruikers, dat betekent dus 400 a 450 personen.
Op basis van onderzoek zouden in de regio Westerkwartier er 400 gebruikers kunnen zijn. Er is nog altijd schaamte om gebruik te maken
van de diensten van de voedselbank.
De voedselpakketten
Elke donderdag is er een uitgifte van de pakketten. Er worden 3 soorten pakketten gemaakt voor alleenstaanden, tweepersoons huishouding en gezinnen met kinderen. Men kan hun pakket ophalen in Zuidhorn, Marum. Leek en Grootegast.
Samenwerking in de regio
De Voedselbank heeft nauwe contacten op bestuurlijk niveau met andere partijen die zich inzetten voor de minima.
Een voorbeeld van samenwerking is: als iemand een pasje heeft van de voedselbank, dan kan betrokkene daarmee ook winkelen bij de kledingbank Maxima. Verder wordt er actie gezet op de “jarige job”, kinderen die jarig zijn ontvangen op hun verjaardag een pakket met spullen om te kunnen trakteren op school.
In de zomervakantie worden er dagjes-uit georganiseerd op landgoed Nienoord en in de regio ergens in Grootegast.
We gaan met Albert een rondje lopen door het bedrijf. Ga je mee? In het magazijn zijn de voorraden. Hieruit worden de pakketten samengesteld voor de komende week. De houdbaarheidsdatum wordt goed in de gaten gehouden. Het vlees wordt bewaard in
vrieskasten. In de kantine een paar mooie stoelen gekregen van DE.